konstinköp kulturstateg Wasagården

Konstinköp till Wasagården

Under veckan besökte boende och personal från Wasagården Vadstena Konstgalleri. Målet med besöket var att köpa in konst till äldreboendet.

- Det här var jättekul, konstaterade kommunens nya kulturstrateg Maria Jönsson efter besöket. Tanken var att de boende skulle få göra en liten utflykt till galleriet och själva välja ut ett par målningar.
Kultur- och utbildningsnämnden avsätter varje år en summa till konstinköp som sedan ska placeras ut på till exempel förskolor och äldreboenden.

På Vadstena Konstgalleri visas just nu en utställning med Ingrid Roths litografier och målningar. Det är färgglada bilder som handlar om allt från saftkok till den stora kärleken.

Diskussionerna blev livliga innan de boende från Wasagården hade bestämt sig för vilka bilder som skulle köpas in. De fick även med sig en bok med konstnärens bilder och den skulle komma väl till pass vid eftermiddagsfikat då de skulle berätta om den trevliga utflykten och vilka bilder som nu skulle få pryda väggarna.

- Konstens främsta fördelar är att kunna samla människor för samtal kring färg, form, minnen och tankar. Det här blev ett riktigt häftigt möte, konstaterade Maria Jönsson.