paraply pride regnbåde

Vadstena Pride 2018

Den 22 september genomförs Vadstena Pride för andra gången. En hel del aktiviteter äger rum under veckan innan, bland annat en hbtq-utbildning, föreläsningar och aktiviteter i skolorna. Under hela vecka 38 kommer Vadstena kommun dessutom att flagga med regnbågsflaggan – för kärleken och allas lika värde.

Pridemöte den 20 augusti

Välkommen på informationsmöte den 20 augusti kl. 17:30 i kommunhuset. På mötet går vi igenom de olika volontäruppdragen och hur du kan engagera dig, genomförandet av prideparaden och aktiviteterna på Rådhusorget, scensprogrammet samt övriga aktiviteter. Mötet är för privatpersoner såväl som organisationer, företag och andra sammanslutningar.

Anmälan till mötet sker till Maria Jönsson, maria.jonsson@vadstena.se.

Volontär under Vadstena Pride

Vadstena kommun är stolt arrangör av Vadstena Pride, men det är tillsammans med andra som vi lyckas göra detta till ett lyckat arrangemang. Liksom förra årets behöver vi volontärer som hjälper till med paraden, Pridetorget, scenprogrammet, logistik, utsmyckning, värdskap för artister och talare och mycket mer.

Vill du engagera dig, kontakta Maria Jönsson, maria.jonsson@vadstena.se

Program Vadstena Pride

Nedan presenteras delar av programmet för Vadstena Pride. Alla aktiviteter är gratis, men ibland krävs att du föranmäler dig för att du ska vara garanterad en plats.

Fredag 21 september

Föreläsning Frida Ohlsson-Sandahl

9:00 – 12:00  i Aulan på Petrus Magniskolan

Frida är en inspirerande föreläsare som jobbar med frågor rörande normkritik, intersektionalitet, genus, jämställdhet, tillgänglighet, anti-diskriminering och föreningsutveckling. Frida är utbildad sociolog och har lång erfarenhet av ledarskap och mångfaldsarbete.

Syftet med utbildningen är att öka åhörarnas medvetenhet och kunskap kring normer och likabehandling med HBTQ-frågor som utgångspunkt. Utbildningen kommer vara interaktiv med tid för frågor. Utbildningen baseras i stort på boken INKLUDERA som Frida skrivit och som fungerar som ett mycket bra verktyg för det fortsatta arbetet.

Kunskap om normer och maktstrukturer och vad de innebär i fråga om hur vi förhåller oss till varandra.

Genomgång av HBTQ med bl.a. förklaring av olika termer, normer och med ett samhällsperspektiv.

Vad likabehandling utifrån ett jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv innebär och hur det kan bidra till mer inkluderande sammanhang med särskilt fokus på HBTQ-frågor.

Praktiska idéer och tips åhörarna kan använda i sin vardag.

Anmälan till denna föreläsning tas emot av Maria Hallonsten, maria.hallonsten@vadstena.se.

Fredag 21 september

Föredrag Pia-Kristina Garde

16:00 i församlingshemmet, Svenska kyrkan

”Det är få som talar om dom”- Om HIV/AIDS, de som drabbades och de som fanns runt omkring i början av epidemin i början av 80-talet. Föredrag av vadstenabon Pia-Kristina Garde som under hösten 2018 släpper boken med samma namn.

Enkelt kaffe och samtal.

Därefter mässa i regnbågens tecken i Klosterkyrkan kl 18.

Lördag den 22 september

Vadstena Prideparad

10:00 Samling i Hamnparken

11:00 Prideparden avgår från Hamnparken

Ingen Pride utan parad. Här finns många möjligheter; samla ihop dina kollegor, din idrottsklubb eller förening, ditt kompisgäng eller gå som privatperson. Alla är lika välkomna!

Organisationer, föreningar eller företag som vill gå som ett eget ekipage med eget budskap, till exempel om alla människors lika värde måste förhandsanmälan sig. Då kan ni ha era egna profilkläder, plakat och loggor.

Organisationer, föreningar och företag ska anmäla sig till paraden. Det gör ni genom att skicka ett mail till Camilla Mellberg, camilla.mellberg@vadstena.se.

Ni är naturligtvis också välkomna att gå i paraden som privatpersoner – då behövs ingen föranmälan.

 

Lördag den 22 september

Pridetorget

10:00 - 16:00 på Rådhustorget

Pridetorget är en mötesplats där  organisationer, föreningar och företag kan presentera sin verksamhet och berätta om hur de ställer er bakom mänskliga rättigheter, med särskild tonvikt på hbtq-personers rättigheter.

På Pridetorget är även Pridescenen placerad. Här äger invigningen och det stora scenprogrammet rum mellan 12:00 och 14:30.

Vill ni vara med här, anmäl er till Maria Hallonsten, maria.hallonsten@vadstena.se.

 

Lördag den 22 september

Invigning

12:00 - 12:30 på Pridetorget

Välkommen till Vadstena Prides högtidliga invigning. Med stolthet hissas regnbågsflaggan som en symbol för mångfald och kärlek. Årets invigningstalare är Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride i Göteborg. Tasso är skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot – hans stora engagemang för hbtq-personers rättigheter har gjort honom till en av de främsta och mest omtyckta förespråkarna i Sverige.

 

Lördag den 22 september

Scenprogram

12:30 - 14:30 på Pridetorget

Scenen på Rådhustorget kommer att fyllas av ett varierat program. Felix Heurlén kommer att berätta om sin hormonresa, Alva Alex Gustavsson framför sina låtar och Kevin Lehnberg framför bland annat Vadstena Prides egen låt "Stolt". En av Sveriges mest folkkära artister, Magnus Carlsson avslutar scenprogrammet med en kavalkad av hits. För visst svänger det när man tänker på "Möt mig i gamla stan" och "Kom hem"?

 

Lördag den 22 september

Nycirkus: Inget kalas utan knas

15:00 – 16:00 Hamnparken

Östgötateatern är tillbaka i Vadstena med en energifylld nycirkusföreställning för hela familjen med fyra glada och galna cirkusartister. Jonglering, svindlande luftakrobatik, spännande balansnummer och roliga överraskningar.

Ta med någonting att sitta på och gör er beredda på att hänföras.

 

Lördag den 22 september

Föreställning: Kärlekens Pris

18:00 – 20:00 på Vadstena Slott

En bejublad kombination av föreställning och föreläsning med sånger och musik av Jacques Brel och Vladimir Vysotskij där utgångspunkten är Tasso Stafilidis möten med människor vars livsöden återberättas. Föreställningen/föreläsningen är en resa till olika delar av världen där kärlek kan handla om en balansgång på en skör tråd – en kamp mellan liv och död. Vi får möta Amir, Samira & Ohmid från Iran men också Johan från Småland, i gastkramande berättelser som bygger på deras egna vittnesmål.

Kärlekens Pris är mycket populär och har visats under många år, nu senast på Europride i Stockholm.

Anmälan sker till Maria Hallonsten, maria.hallonsten@vadstena.se.