Stenborgen – en plats för gemenskap, aktiviteter och avkoppling
Kortis, korttidsboendet Stenborgen, för barn och unga inom LSS, i Borghamn har nu varit öppet i ett år sedan invigningen i juni 2021. Här ges barn från Vadstena med funktionsvariationer och biståndsbeslut om avlastning möjligheter till gemenskap, aktiviteter och avkoppling.
– Kortis och korttidsboendet innebär givetvis ett stöd och avlastning för hela familjen, men ger särskilt barnet en möjlighet att få komma till ett socialt sammanhang och träffa andra, kompisar, och uppleva andra miljöer, säger Jonas Franzén, LSS-samordnare, Vadstena kommun.
En trygg plats
I dagsläget finns här barn mellan 8 och 16 år, men biståndsbeslutet kan ges från 0 till 21 år. Barnens vistelser sker huvudsakligen på helger och kvällar. Men det handlar inte bara övernattning. Här görs allt från att gemensamt förbereda måltider till att åka ut på utflykter med verksamhetens buss, att spela fotboll och att grilla vid lägerelden till att gå ut och spela fotboll. Att då finnas i just den omgivning som Borghamn erbjuder och inte mitt i en tätort med trafik och lastbilar, är fördelaktigt.
– Det handlar mycket om det sociala för barnets skull. Och att få komma ut. Då är det är viktigt att barnen har en trygg plats att åka till för att få både aktivitet och rekreation. Då är Borghamn ett bra val av plats, säger Anton Stolt från socialförvaltningen Vadstena kommun som varit med som IT-samordnare i Stenborgens verksamhet från start.
– På sommaren med närhet till bad och med Omberg ett stenkast bort med alla dess färger till hösten. Och vintertid så spolar de is här uppe så att man kan åka skridskor. Här finns lekplatser. Gångavstånd och nära till mycket i Borghamn, som man inte tänker på i vanliga fall, säger Jonas Franzén.
Perfekt planlösning
Det tar ungefär en kvart med bil till Stenborgen i Borghamn om man utgår från Vadstena centrum. Stenborgen var tidigare ett bibliotek, en förskola och ett föräldrakooperativ, men blev, efter att ha stått tomt ett tag, det korttidsboende och kortis för barn och unga inom LSS som det är i dag. Lokalerna visade sig vara ideala för verksamheten, med flera rum för boende, rymliga gemensamhetsutrymmen med en tydlig hemkänsla.
– Planlösningen på huset och miljön runt omkring passade helt perfekt, säger Jonas.
I dagsläget så finns två fast anställda på Stenborgen, Emma och Hassan. Sen har Vadstena kommun för närvarande två poolanställda kopplade till verksamheten, samt fyra till fem timvikarier som bokas på timme. Så för att dra runt verksamheten så är det totalt 8 till 10 personal, över en månads planering. Och planering är något som också ingår i den dagliga verksamheten för barnen.
Ska vara som ett hem
– En vanlig dag, på en helg till exempel, så börjar vi med morgonen att äta frukost tillsammans. Barnen brukar oftast duka fram själva, det de vill äta och så. Vi sitter med och ser till att de får sina mediciner, ifall de äter mediciner. Sen hittar vi på någonting. Ofta åker vi iväg någonstans. Men det är planerade aktiviteter, så att barnen vet i förväg vad som ska hända. Vi planerar ofta under veckan före, vad de ska göra i helgen, berättar Hassan Jalili, som efter fyra år som vikarie, nu är anställd som stödassistent på Stenborgen.
– De får ju vara med och välja aktiviteter. Vi försöker beskriva att Stenborgen ska vara så mycket ”hem” som möjligt. Genom miljön. Att vi lagar all mat tillsammans. Att vi fredagsmyser och kanske kollar på Idol eller Talang tillsammans, säger Emma Ahlgren som även hon är anställd som stödassistent på Stenborgen.
– Men det är så viktigt att de har sina rum och att de kan krypa in och känna att ”här får jag vara i fred”, om de vill det, tillägger Emma och fortsätter: Vi känner att barnen längtar att få komma hit varje helg och det är förstås vårat mål att de ska vilja komma tillbaka till Stenborgen.
– Det är både ett utmanande och spännande jobb. Man ser barnens utveckling, och när barnen säger de att de längtar hit så ser man verkligen att det har gett resultat. Det är kul att höra, säger Hassan.