Johan är ny beredskapssamordnare i Vadstena kommun

Vadstena kommun har fått en ny beredskapssamordnare. Han heter Johan Axén och har jobbat med säkerhetsfrågor i många år.

Johan Axén tillträdde sin tjänst för ungefär en månad sedan. Han kommer närmast från en anställning som krisberedskapssamordnare i Askersunds kommun. Dessförinnan har han bland annat arbetat som trygghets- och säkerhetssamordnare på Lejonfastigheter i Linköping.

– Det känns skönt att komma hem till Östergötland igen, säger han och berättar att det inte bara var den geografiska närheten som gjorde att han sökte tjänsten:
– Jag hade hört gott om kommunen. Dessutom tycker jag om att jobba i en mindre organisation, där allt är lite mer överblickbart.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

–  Att få folk att känna trygghet och att känna att jag kan göra nytta för många med mitt arbete.

Under senare år har intresset för krisberedskap ökat markant i hela samhället, efter stora händelser som kriget i Ukraina och Covid, men också lokala händelser i Sverige. Medvetenheten har ökat.

Johan har erfarenhet att jobba med kris i skarpt läge. Askersund drabbades i början av 2023 av en omfattande vattenläcka när en huvudledning brast mitt i natten. Stora delar av kommunen blev helt utan vatten. Däribland många samhällsviktiga verksamheter.

–  Det var fantastiskt att se hur väl samverkan fungerade i Örebro län. Vi fick hjälp av grannkommunerna riktigt snabbt.

–  Sedan var det det roligt att se vilken vilja det fanns att hjälpa till. Som att personal på olika verksamheter gjorde mycket mer än vad man kunde förvänta sig av dem.

En god samverkan är, enligt honom, A och O under en samhällskris. Därför är det hög prioritet på att skapa relationer och bygga nätverk när han nu gått i som beredskapssamordnare.

–  Och så måste jag förstås lära känna hela kommunens organisation.

Johan Axén

Ålder: 42 år.

Bor: Villa i Borensberg.

Familj: Fru och tre döttrar.

Fritidsintressen: Jakt och fotboll. Favoritlaget är Arsenal.