Så har arbetet med framtidens äldreomsorg i Vadstena fortsatt
Under hösten bestod arbetet med att utreda ett nytt vårdboende i att klargöra hur nuläge och framtida behov ser ut och att få till oss mera kunskap. Metoderna har varit workshop och föreläsning.
Socialförvaltningens ledningsgrupp har genomfört workshop utifrån ”problemträdet” på samma sätt som den politiska styrgruppen gjorde vid sitt första möte.
Den politiska styrgruppen har haft sitt andra möte och fick en genomgång av vad som kommit fram under workshoptillfällena. Gruppens deltagare enades om att utredningsuppdraget kan illustreras så här:
Till det andra styrgruppsmötet hade David Ring, Region Östergötland, bjudits in för att hålla en föreläsning om framtiden hälso- och sjukvård.
David Ring visade på hur nuläget och hur den demografiska utvecklingen i länet ser ut. Under åren 2023-2050 beräknas Östergötland få en befolkningsökning på sex procent. Endast Linköping, Norrköping och Mjölby förväntas få en ökning på befolkningstotalen. Under motsvarande tidsperiod beräknas åldersgruppen 80+ öka med 67 procent i Östergötland.
Större behov av kommunala tjänster
I Vadstena kommun kommer 13,6 procent av befolkningen att vara 80 år eller äldre redan år 2030 och 2050 beräknas andelen 80+ vara uppe i över 15,7 procent.
– När andelen äldre i befolkningen ökar, ökar också vård- och omsorgsbehovet. Det innebär att fler äldre kommer att ha behov av kommunala tjänster i framtiden, säger biträdande kommundirektör Martin Berry som är den person som ska samordna de delar som kommer att behöva ingå i den stora utredningen av framtidens äldreomsorg i Vadstena kommun.
Samverkansbehov ökar
Kompetensförsörjningen inom vård och omsorg är en stor utmaning. Inom både regionen och kommunerna kommer det att inom dessa yrkesgrupper vara stora pensionsavgångar de närmaste tio åren. Samtidigt ökar antalet personer i arbetsför ålder inte alls i samma utsträckning vilket innebär färre människor i arbetsför ålder samt att konkurrensen om arbetskraft mellan och inom branscher kommer att öka.
David Ring menar att kommunerna och regionen kommer att behöva samverka i mycket högre grad i framtiden för att kunna möta det ökade vård- och omsorgsbehovet. Det kommer att behövas mer förebyggande insatser och egenvård och mer sjukvård kommer att behöva bedrivas i hemmet och på boenden.
– För att kunna bemanna äldrevård och äldreomsorg i framtiden och samtidigt kunna erbjuda attraktiva tjänster så måste vi tänka nytt och tänka gemensamt, över organisationsgränser, säger Martin Berry.