Familjerätt

Familjerätten arbetar exempelvis med frågor som gäller adoption, faderskap, vårdnad, boende, umgänge och försörjning vid separation samt samarbetssamtal.

Adoption

En adoption är till för barnets skull och ska ge barnet en trygg och god uppväxt.

De som vill adoptera ett barn måste ha ett medgivande från socialnämnden. Socialsekreterare på individ- och familjeomsorgen gör därför först en utredning och bedömer om de sökande är lämpliga för att ta emot ett adoptivbarn, därefter fattar socialnämnden sitt beslut.

Man skiljer på nationell adoption som innebär att man tar emot ett barn som är fött i Sverige, och internationell adoption, som betyder att man adopterar ett barn från ett annat land. Även adoption av make/makas barn kan ske.

Faderskap

Om föräldrarna till ett barn inte är gifta vid barnets födelse ska faderskapet/föräldraskapet fastställas. Detta för att barnets juridiska rättigheter ska tillgodoses.

Faderskapet kan bekräftas via Skatteverkets e-tjänst eller via kommunens socialnämnd. Då görs det av en socialsekreterare vid individ- och familjeomsorgen.

Obligatoriska informationssamtal

Om ni som föräldrar inte kan komma överens i frågor om vårdnad, boende och umgänge på egen hand kan det ibland finnas behov av att genom en stämningsansökan väcka talan i domstol (Tingsrätten). För att Tingsrätten ska ta emot din stämningsansökan måste du genom ett intyg kunna styrka att du deltagit i informationssamtal.

Utgångspunkten är att ni föräldrar ska delta i informationssamtalet tillsammans, men enskilda samtal hålls om det finns särskilda skäl och någon av er begär det. Informationssamtal är en möjlighet för er som föräldrar att gemensamt hitta former och komma överens i frågor rörande ert barn. Samtalet är kostnadsfritt och efter genomfört informationssamtal får ni intyg på deltagande. Intyget är giltigt i ett år. Har du frågor eller vill boka en tid, välkommen att kontakta kommunens familjemottagning. 

Samarbetssamtal

Om ni som föräldrar behöver hjälp att komma överens i frågor om vårdnad, boende eller umgänge för era gemensamma barn, kan ni vända er till Familjerätten. Vi erbjuder samarbetssamtal. Det är strukturerade samtal som leds av en eller två samtalsledare. Samtalen sker under tystnadsplikt, är frivilliga och kostnadsfria, och innebär inte att föräldrarna eller barnen registreras i socialregistret.

Syftet med samarbetssamtalen är att underlätta för föräldrar att hitta lösningar, att hantera svårigheter, problem och konflikter i föräldraskapet. Samtalen ska vara till hjälp så att föräldrarna kan lösa sina konflikter utan tvist i domstol. De ska ha tydligt barnfokus. Innehållet i samtalen utformas utifrån önskemål och behov. Samarbetssamtalen inleds med varsitt enskilt samtal för föräldrarna. Hur många samtal som behövs varierar. Samarbetssamtal bör ske i den kommunen där barnen är folkbokförda.

Separation eller skilsmässa

Om ni inte kommer överens om hur ni ska göra med barnen efter en skilsmässa eller separation kan ni vända er till familjerätten. Vi kan erbjuda rådgivande samtal och samarbetssamtal. Det är alltid frivilligt och kostnadsfritt.

Ni ansöker om skilsmässa hos tingsrätten i den kommun där ni är folkbokförda. Antingen ansöker ni enskilt eller gemensamt. Om det finns minderåriga barn i äktenskapet måste föräldrarna gå igenom sex månaders betänketid innan skilsmässan kan träda i kraft. Mer information om skilsmässa finns hos tingsrätten