E-tjänst

Ansök eller säg upp plats

Här hittar du anvisningar om hur du söker plats och vilka öppettider som gäller.
Det går bra att ansöka om kommunal förskola, säga upp plats eller ändra inkomstuppgift direkt i e-tjänsten.

Tänk på att du måste säga upp en förskoleplats minst 60 dagar innan sista vistelsedagen!

Hur ansöker jag om plats i förskolan?

Du kan ansöka om plats på någon av kommunens tre förskolor och du kan rangordna dina val.

Om du vill ansöka om plats på en enskild förskola (i Vadstena finns det tre föräldrakooperativ) så vänder du dig direkt till den förskolan. Du har rätt att stå i kö både till en kommunal förskola och en enskild förskola.

Direkt via en dator till e-tjänsten!
Om du inte har tillgång till en dator kan du naturligtvis fylla i en pappersblankett.

Hur lång väntetid är det?

Enligt skollagen ska kommunen erbjuda en förskoleplats inom fyra månader från det att anmälan har kommit in. Ibland kan det gå på kortare tid.

Går det att få förtur?

Om det finns speciella omständigheter kan kommunen göra en bedöming av om det finns möjlighet att ge förtur. Kontakta rektorn för förskolan för att diskutera frågan.

Vad händer när jag får erbjudande om en plats?

När ditt barn erbjuds en plats i förskolan kommer du att få mer information via brev eller i e-tjänsten. Ni ska även som föräldar (båda) underteckna ett avtal som bland annat innebär att ni via SchoolSoft (kommunen digitala kommunikationssystem) måste ta del av förskolans imformation. Avtalet upprättas i samband med att barnet placeras på en förskola vilket bland annat innebär att även avgiften börjar tas ut.

Vad kostar det?

Avgiftens storlek bestäms av Skolverket. Det är hushållets gemensamma inkomst som räknas. Om hushållet har en låg gemensam inkomst blir avgiften reducerad. Om du vill ha en recuderad avgift måste du varje år lämna in en inkomstanmälan. Om du inte lämnar in en inkomstanmälan räknas det som om du accepterar maxtaxan.

Hur gör jag om mitt barn har särskilda behov

Om ditt barn har någon form av särskilda behov kontaktar du rektorn för förskolan så att ni tillsammans kan planera en bra vistelsetid på förskolan.

Hur säger jag upp platsen?

Uppsägningstiden är två månader och avgiften kommer att tas ut från  det datum som uppsägningen registrerades. Du ska skriftligt meddela vilket datum som är sista placeringsdagen.
Till e-tjänsten!

Övergång från förskola till fritidshem

Vid övergång från kommunal förskola till fritidshem, i samband med att barnet börjar i förskoleklass, behöver ingen uppsägning göras. Förskoleplatsen avslutas automatiskt den 31 juli.

För de fristående förskolorna kan det vara andra regler.

Vadstena kommun
Besöksadress: