Bad- och strandvett sommaren 2020

Folkhälsomyndighetens bedömning är att bad i sig inte utgör en risk för smittspridning så länge avstånd hålls. Detta gäller när du rör dig på land, på bryggorna och i vattnet.

Strandvett i sommar

På badplatser liksom i andra miljöer är det viktigt att alla bidrar till att minska risken för smittspridning genom att hålla avstånd till varandra. Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar där fler än 50 personer deltar omfattar inte de som vistas på stränder, i parkområden eller liknande.

Däremot gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Föreskrifterna och råden innebär bland annat att man bör hålla avstånd till varandra, vilket innebär att man behöver anpassa sitt beteende även på badplatser. Till råden.

Njut av härliga sommarbad och strandliv även i sommar, men håll ett säkerhetsavstånd på 2 meter till andra på land och i vattnet. Ha uppsikt över barnen och håll inom inom en armlängds avstånd. Bada aldrig ensam och larma 112 om olyckan är framme.

Vad gör kommunen?

Kommunen har inget mandat eller möjlighet att utföra kontroller av hur människor följer de råd och rekommendationer som finns när man vistas på badplatser, i parker eller i naturen. Vi kan bara påminna om att följa myndigheternas råd och vädja till alla, besökare och vadstenabor, att fortsätta ta personligt ansvar. 

För att påminna besökare om att hålla avstånd till varandra har informationsskyltar placerats i anslutning till badstränder, parker och lekplatser.

Att just du inte slappnar av utan fortsätter följa myndigheternas råd och rekommendationer är fortsatt väldigt, väldigt viktigt för att vi tillsammans  ska kunna minska smittspridningen. Är det för mycket trängsel på den plats där du brukar bada, ta ditt ansvar och välj en annan plats. Kanske hittar du till och med en ny favorit?