Gustav Vasa

Gustav Vasa-utställning på Vadstena slott i sommar

Publicerad 2021-02-24

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa till riksföreståndare i Vadstena. I sommar flyttar därför en vandringsutställning om landsfadern in i slottet och den kompletteras med berättelsen om vad som hände i Vadstena då, och vad historien betyder för staden i dag.

Utställningen som har namnet Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, kommer att visas på Vadstena slott mellan den 15 juni – 30 september. Det är en vandringsutställning som har producerats av Destination Kalmar AB i samverkan med Livrustkammaren, och har hyrts in för visning på Vadstena slott av Visit Vadstena och Vadstena kommun tillsammans. Temat rör sig kring makt, manipulation och propaganda men den största platsen kommer Gustav Vasa skägg att uppta, det skall både lysa och tala.

– Det är en spännande utställning med många delar. En installation liknar ett stort skägg, där man har dramatiserat hans liv, från barndom till hans dödsdag, säger Markus Lindberg, Kultur- och fritidsstrateg.

Men den lokala Vadstenakopplingen kommer också spela en viktig roll i utställningen. Markus Lindberg och Tom Andersson, slottsfogde och anställd på Visit Vadstena, producerar Vadstenadelen av utställningen som handlar om de lokala händelserna och personerna i anslutning till riksföreståndarmötet. Utställningen kommer även att erbjuda ett skolkoncept för elever och lärare med spännande infallsvinklar på makt, manipulation, våld och propaganda utifrån Gustav Vasa och med dagens verklighet för ögonen.

Gustav Vasa och slottet har haft en otroligt stor betydelse för hur Vadstena har utvecklats och ser ut idag.

-Idag lever Vadstena till stor del på turismen. Klostret, slottet, hotellen, restaurangerna och butikerna, allt hänger ihop och är en väldigt viktig del av stadens själ och det har vi Gustav Vasa att tacka för, säger Markus Lindberg och fortsätter:

-Jubileumsåret och utställningen är därför inte bara en kulturell angelägenhet för några få, det berör hela staden. Därför är det extra roligt att kunna erbjuda den här historien för alla Vadstenabor!

Frågor om utställningen besvaras av
Markus Lindberg                                                              
Kultur- och fritidsstrateg
E-post: markus.lindberg@vadstena.se
Tel. 0730-789250

Mer information om jubileumsåret
Jubileumsåret kommer också uppmärksammas på andra håll i kommunen av andra aktörer, föreningar och företag. Programmet uppdateras löpande på www.gustavvasa500.se