Öppet brev från kommunstyrelsen till vadstenabor och besökare

Publicerad 2020-11-06

Den objudna gästen Covid-19, kom i början av sommaren och smittade ner ett antal vadstenabor. Några drabbades lindrigt och andra drabbades hårt, till och med så svårt att de avled av sjukdomen. Från mitten av augusti till mitten av oktober var det sedan få som insjuknade i vår kommun och i vår längtan efter en normal vardag och vårt vanliga liv började vi slappna av.

Men faktum är att smittan nu ökar snabbt igen. Covid-19 tar sig in hos fler och fler av oss. För Östergötlands del, framför allt i näraliggande kommunerna Linköping och Mjölby, har ökningen av smittan gått mycket fort. Här finns ingen tid att förlora, så därför uppmanar vi nu er alla i en skarp ton: Följ Folkhälsomyndighetens råd! Var rädd om dig och andra!

Inget är som vanligt, men håll ut

Unga som drabbas klarar sig ofta förhållandevis lindrigt, men smittar sina föräldrar, sina mor- och farföräldrar och kanske också det äldre paret i grannhuset. Du som är ung och som tycker att hela din värld har rasat när du inte kan hänga med kompisar, träna och festa, till dig vill vi säga: Var stark och håll ut! Vi förstår att det är tufft och att ingenting är som vanligt. Men det är nu vi måste göra val som begränsar oss i vår vanliga vardag så att vi kan göra alla saker vi vill sedan. Utan att sakna någon av alla dem vi älskar.

Kommunen har den senaste veckan gjort många anpassningar för att följa råden. Vi har till och med gått så långt som lagen tillåter och stängt bland annat simhall och bibliotek. Även vi förtroendevalda gör naturligtvis allt vi kan. Allt för att skydda Vadstena från ökad smittspridning. De politiska sammanträden som äger rum håller vi digitalt och vi undviker besök i kommunhuset och på andra ställen där vi normalt annars brukar vara.

Och det är nu du som vadstenabo eller besökare måste ha mod och uthållighet att göra detsamma. I varje stund och i varje situation. Håll kontakten med dina nära och kära men undvik att besöka dem på äldreboendet. Och om du ändå bedömer besöket som absolut nödvändigt ser du förstås till att följa personalens rutiner och instruktioner, hur jobbigt du än tycker att det är. Tänk på att de skyddar dina anhöriga från att bli svårt sjuka, eller i värsta fall avlida.

Följ råden utan undantag

Situationen inom hälso- och sjukvården blir allvarligare för varje dag som går. Antalet inläggningar på vårdavdelning och i intensivvård stiger i rasande fart, och vi minns väl alla hur det såg ut i våras? Skillnaden nu är att medelåldern på de som vårdas på en IVA-avdelning är under 60 år… så det är oerhört viktigt att vi nu alla tillsammans visar att vi kan bromsa smittan. Hur tråkigt och begränsande vi än tycker att det är måste vi alla kämpa och gemensamt hjälpas åt. Det är inte valfritt och inte fake news. Det är allvar och det innebär att vi alla, utan undantag

  • Undviker inomhusmiljöer där det är andra människor. Vi besöker livsmedelsbutiken och Apoteket när vi måste, men med stor försiktighet och mycket omtanke om andra.
  • Inte deltar i möten, konserter eller föreställningar. Vi undviker gymmet. Barn och unga upp till 15 år får dock fortsätta sina idrottsträningar inomhus.
  • Undviker fysisk kontakt med andra än dem vi bor med. Med det menas att avståndet till en annan person ska vara minst 1,5 meter under max 15 minuter. Vi går alltså inte på fester eller middagar.
  • Tvättar händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. I minst 30 sekunder varje gång.
  • Stannar hemma om vi känner oss det allra minsta förkylda.

Var rädda om er och varandra hälsar

Peter Karlsson, (M), kommunstyrelsens ordförande

Anders Hedeborg, (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Roland Sjödahl, (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande

Arne Sjöberg, (M), ledamot

Gary Sparrborn, (M), ledamot

Fabian Thun, (S), ledamot

Jenny Bythander, (S), ledamot

Frida Edholm, (K), ledamot

Bengt O Petersson, (K), ledamot

Thomas Strandberg, (SD), ledamot