Vaccination mot -19

Publicerad 2021-01-15

Vaccinationerna mot covid-19 är igång och rullar på enligt plan. I Vadstena är vi i slutfasen för vaccinationerna för äldre på särskilda boenden. Näst på tur är de som har hemtjänst. I samband med vaccinationerna förekommer också telefonbedrägerier och Polisen manar till vaksamhet.

Vaccination mot covid-19 i Region Östergötland

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccination först och länets alla kommuner har utifrån det en överenskommen vaccinationsplan som följs. Samtliga kommuner i länet är igång med vaccinationerna. 

Region Östergötland planerar för en löpande vaccinationsinsats mot de olika prioriteringsgrupperna under det första halvåret av år 2021. Det innebär att du som inte ingår i någon av de första prioriterade grupperna inte kan boka tid för vaccinering ännu. Region Östergötland kommer att informera om när du kan göra det och hur det kommer att gå till.

Äldre personer på särskilt boende

Kommer att erbjudas vaccination på ditt boende. Vaccinationen sker under de första veckorna av 2021.

Personer som har hemsjukvård

Du som har hemsjukvård kommer att erbjudas vaccination på vårdcentral eller i ditt hem. Region Östergötland kommer att informera om när du kan vaccinera dig och hur det kommer att gå till.

Personer som har hemtjänst

Du kommer att få ett brev med information om hur du bokar tid för din vaccination. Du kommer även att kunna boka tid för personer som bor tillsammans med dig.

Personer som är 70 år eller äldre, eller tillhör en riskgrupp

Du kan inte boka tid för vaccineringen ännu. Region Östergötland kommer att informera om när du kan göra det och hur det kommer att gå till. Du kan följa informationen och hålla dig uppdaterad på 1177.se 

Övriga

Du kan inte boka tid för vaccineringen ännu, det kommer att bli senare i vår. Region Östergötland kommer att informera när du kan göra det och hur det kommer att gå till. På 1177 Vårdguiden, Region Östergötland finns all aktuell och faktagranskad information. Håll dig uppdaterad.

Varning för bedragare

I samband med vaccinationerna förekommer det telefonbedrägerier som polisen nu varnar för. Var vaksam och lägg på luren om du känner dig stressad eller pressad av någon som ringer.

Bedragarna ringer upp och säger att de kommer från exempelvis Folkhälsomyndigheten och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kräver att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id, detta ska du inte göra. I vissa fall vill bedragarna även komma hem till dig, lägg på luren om du får denna typ av samtal.

Din vaccination kan rädda någons liv

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i sjukdomen. Vaccination hjälper till att minska smittspridningen och bromsar pandemin. Därför är det viktigt att så många som möjligt väljer att vaccinera sig.

Vaccin mot covid-19 erbjuds till alla som är över 18 år och är gratis.

Har du frågor och funderingar om vaccin?

Om vaccination mot covid-19, på 1177.se

 

Så fungerar vaccin, 1177.se