second hand soffa och fåtölj kring ett vitt bord. Lampskärm i bakgrunden.

Öppnar för återbruk på återvinningscentralen igen

Publicerad 2020-12-15

Snart kommer du att kunna lämna dina användbara prylar till återbruk på återvinningscentralerna i Vadstena och Borensberg igen. Välgörenhetsorganisationen Emmaus Åkvarn startar upp återbruksinsamlingen i samarbete med Motala och Vadstena kommun i början av nästa år.

Fler och fler inser att vi måste sluta slänga fungerande grejer för att minska belastningen på miljön och klimatet och många vadstenabor har efterfrågat återbruksinsamling på återvinningscentralen. I  början på nästa år blir det verklighet igen då Emmaus Åkvarn, en etablerad välgörenhetsorganisation som bedriver verksamhet  och butik i Hallsberg och Örebro, öppnar upp för insamling igen. De kommer att driva återbruksinsamlingen på återvinningscentralerna i Vadstena och Borensberg.

-Det känns jättebra att kunna starta upp återbruksinsamlingen i Vadstena igen. Många kommuninvånare  har under hösten skickat in synpunkter, önskemål och idéer på temat återbruk via systemet Ett bättre Vadstena, säger Martina Hornwall Avfallsingenjör på Tekniska serviceförvaltningen i Motala och den som projektleder öppningen av återbruket ihop med Emmaus Åkvarn.

Vill inspirera till ökat återbruk och hållbarhet

Insamlingen vill inspirera till ökat återbruk och ett hållbart cirkulärt samhälle, en motpol till slit och släng. Våra saker, möbler, kläder och prylar kan och behöver helt enkelt användas längre.

- Det en person tycker är avfall kanske någon annan vill ha. Vi måste bli bättre på att både återanvända och återvinna för att minska vår belastning på miljön. Med nyöppningen av  återbruket tar vi några steg framåt i vårt hållbarhetsarbete och det är inte en dag för tidigt, säger Martin Berry, Hållbarhetsansvarig på Vadstena kommun.

Det här kommer du att kunna lämna på återbruket

Återbruksinsamlingen kommer att kunna ta hand om fungerande prylar, leksaker, verktyg, porslin, inredningsprylar, lampor samt småmöbler som speglar och pallar. Även kläder och textilier tas emot i boxar på området.

Mer detaljerad information om vad du kan lämna kommer att finnas i mottagningscontainern på återvinningscentralen.

Tänk på att lämna prylarna i enlighet med instruktionen i containern och se till att det du lämnar är i sådant skick att du själv skulle kunna tänka dig att köpa det.