Skärpta råd för att bromsa den ökande smittspridningen

Folkhälsomyndigheten har idag (201029) beslutat att skärpa de allmänna råden för flera regioner, bland annat Östergötland. De nya råden gäller från den 29 oktober till den 19 november, men kan komma att förlängas.

 

För alla som bor och vistas i Östergötlands (och Stockholms och Västra Götalands län) gäller följande:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Du kan göra nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Avstå från att delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare är dock undantaget.
  • Undvik om möjligt att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor tillsammans med. Det innebär bland annat att du inte ska arrangera eller delta i fester eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av råden. Det är dock viktigt att tänka på att du som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Skärpta allmänna råd för verksamheter

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar och arbetsplatser.

Detta gäller:

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Allmänna sammankomster fortsatt publiktak 50 personer

Länsstyrelsen har beslutat att behålla maxgränsen om 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Detta gäller mellan 1-22 november, men kan komma att förlängas. 

Till nyheten hos Länsstyrelsen

För dig som måste resa med buss eller tåg

Bara de som verkligen måste åka med kollektivtrafiken ska göra det. Om det är möjligt, bör du färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel och kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla. Till Östgötatrafikens webbplats

 

Hur påverkar de nya råden kommunens verksamheter?

Kommunens krisledningsstab är åter aktiverad och vi förbereder oss för att följa de nya råden. Mer information om vilka verksamheter som kan komma att påverkas, till exempel simhall, ishall, sporthall och biblioteket, kommer inom kort.

Mer information

Om de nya råden på region Östergötlands webbplats

Folkhälsomyndigheten om de nya råden för Östergötland, Stockholm och Västra Götaland