Var rädd om dig, snälla stanna hemma

Just nu ser omvärlden inte ut som vanligt. Effekterna av coronavirusets framfart påverkar oss alla och nästan dagligen kommer nya rekommendationer och allmänna råd från myndigheterna om hur vi ska förhålla oss. Kommunen vädjar nu till kommuninvånarna, i synnerhet de som är äldre än 70 år, att vara rädda om sig och verkligen följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer. 

I Vadstena kommun är en stor del av befolkningen äldre än 70 år och en vanlig vårdag sjuder det normalt av liv och aktivitet. Folk träffas, handlar, välkomnar turister. Men nu är det annorlunda. Är du 70 år och äldre ska du vara särskilt vaksam och begränsa dina sociala kontakter och undvika att vistas på platser där människor samlas. En  begränsande, men nödvändig, uppmaning som inte efterlevs av alla.

-Vi har i dagarna skickat ut ett personligt brev till alla kommunens invånare som är över 70 år där vi vädjar till dem att verkligen respektera Folkhälsomyndighetens råd och vara rädda om sig och sina nära och kära. I det läge vi befinner oss nu är det  allvar och alla måste ta sitt personliga ansvar för att bromsa smittspridningen, säger Madeleine Andersson kommundirektör. 

Det är förstås jättetråkigt att inte kunna besöka biblioteket, muséer och caféer som man är van vid och många vill ju, helt naturligt, stötta kommunens restauranger, företag och butiker som har det kämpigt på olika sätt. Men det finns andra sätt att stötta näringslivet. 

- Det är givetvis jätteviktigt att vi hjälps åt och tillsammans stöttar varandra och våra företag och butiker, men vi måste göra det på ett säkert sätt. Tillhör du riskgruppen snälla, snälla stanna hemma. Beställ istället hem mat från någon av restaurangerna, be butikerna hjälpa till att köra hem dina varor och hämta din bokkasse utanför biblioteket.  Ur krisen föds kreativiteten och många av våra företagare har redan ställt om för att möta de nya behoven, säger Madeleine.

Så här kan du få hjälp

Om du behöver hjälp med inköp av mat, dagligvaror eller uthämtning av mediciner och inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig finns det andra som kan. Ta den hjälpen, var rädd om dig själv och andra. Det är bättre att kunna träffa dina nära och kära senare när krisen klingat, av än inte alls.

Här på vår webbplats hittar du information om vilka matbutiker som erbjuder hemleverans och vilka andra organisationer som kan hjälpa till, exempelvis kyrkan.
Du kan också ringa till Infocenter eller kommunens växel för att få hjälp att hitta information om vilka organisationer som kan hjälpa till.