Säker mat i hemmet
Ungefär hälften av alla matförgiftningar sker i hemmet. Du kan undvika detta genom att hantera maten på rätt sätt.
Tips för att minska risken att bli sjuk av mat du lagar hemma
- Värm maten ordentligt till minst 70°C .
- Tänk på att mikrovågsugn ofta värmer ojämnt.
- Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs! Ska du hålla maten varm, så gör det vid lägst 60°C.
- Kyl snabbt ned tillagad mat som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen/grytan i kallt vatten och rör om.
- Ta snabbt in maten i kylskåpet. + 4° C är en bra temperatur. Skaffa termometer till kylskåpet.
- Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
- Tvätta händerna efter toalettbesök och innan du börjar laga mat.
- Diska alltid knivar och skärbrädor när du skurit kött eller fisk. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött.
- Håll rent på arbetsbänken.
- Byt disktrasa ofta! Använd hushållspapper för att torka köksbänken när du hanterat fisk eller rått kött.
- Ha en särskild trasa att torka av utemöbler med på sommaren och lägg den inte inne i köket.
- Ha inga husdjur på köksbänk eller bord.
- Laga aldrig mat åt andra när du är sjuk eller om du har sår på händerna.