Vanliga frågor

Vanliga frågor

Vem fattar besluten?

Kommunstyrelsen fattar beslut om både samråd och granskning. När planhandlingarna är färdiga för antagande behandlas handlingarna först av kommunstyrelsens arbetsutskott, sedan av kommunstyrelsen innan kommunfullmäktige antar översiktsplanen.

Vad händer med mina synpunkter?

När samrådstiden är slut sammanställs samtliga synpunkter i en samrådsredogörelse. Utifrån de inkomna synpunkterna revideras översiktsplanen till ett granskningsförslag. När granskningstiden är slut sammanställs samtliga synpunkter i ett granskningsutlåtande. Utifrån inkomna synpunkter redovisas översiktsplanen till en antagandehandling. Under granskningen publiceras även samrådsredogörelsen så att de som lämnat synpunkter kan få ta del av kommunens svar på synpunkterna.

Hur överklagar jag?

Du kan inte överklaga en översiktsplan på grund av dess innehåll eftersom den inte är juridiskt bindande. En översikts­plan kan endast överklagas med stöd av kommunallagens bestämmelser om laglighetsprövning, det vill säga om det har skett formella fel i hanteringen av ärendet. Alla som är folkbokförda i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller är taxerade till kommunalskatt i kommunen får överklaga översiktsplanen.

Vad innebär ändrad markanvändning på min fastighet?

Att ett område föreslås som ändrad eller utvecklad markanvändning innebär att den nya markanvändningen bedöms lämplig på platsen i framtiden. Detta eftersom den nya markanvändningen bedöms bidra positivt till kommunens utveckling som helhet. Översiktsplanen är ett långsiktigt strategiskt dokument och är inte juridiskt bindande. Det betyder att det inte är garanterat att utveckling sker enligt översiktsplanens förslag och att den förändring som föreslås måste genomgå efterföljande planeringsprocesser med separata beslut, detaljplaneprocesser och bygglov.

Anledningen till att fastigheter som inte ägs av kommunen pekas ut med ny föreslagen markanvändning är främst för att synliggöra de långsiktiga ambitionerna med området. Detta bidrar till att underlätta kommunens arbeta med strategiska markköp. Vadstena kommun har alltså inte för avsikt att expropriera de fastigheter som pekas ut med ändrad markanvändning, utan vill endast synliggöra dem så att kommunen eller andra intressenter kan överväga strategiska markköp som möjliggör utvecklig i framtiden.

När börjar någon bygga?

Eftersom översiktsplanen inte är juridiskt bindande krävs ett bindande beslut innan en förändring är möjlig, exempelvis i form av detaljplan eller bygglov. Efter att översiktsplanen har antagits finns det fortfarande frågor kvar att utreda för att bedöma om marken är lämplig för den markanvändning som föreslås i översiktsplanen. Lämpligheten utredas ofta genom framtagandet av en detaljplan, som sedan beskriver vad exploatörer får och inte får göra inom ett specifikt markområde. En yta som pekas ut som ändrad eller utvecklad markanvändning i översiktsplanen kommer inte att ändras förens en exploatör eller kommunen tar initiativ att starta upp ett planärende, bygglovsärende eller beslut om åtgärder.