Höjda räntor ger högre VA-taxa från årsskiftet

Den 1 januari 2025 höjs VA-taxan för privatpersoner och företag i Motala och Vadstena, som har en gemensam vatten- och avfallsnämnd. Främst är det höjda räntor som påverkar avgiften för vatten och avlopp.

Kommunernas vatten och avlopp, VA, är så kallad taxefinansierad verksamhet. Den ska vara självbärande och inte vinstdrivande.

– De utgifter som vi i kommunen har för VA betalas av kunderna. Det innebär att vi måste höja avgiften när vi får ökade kostnader, säger ordförande för Motala-Vadstena vatten- och avfallsnämnd, Nils-Eric Dålse (SD).

Under många år låg taxan relativt still år från år med eventuellt bara någon enstaka procents höjning. Men sedan 2023 är omvärldsläget förändrat, och inflation, stigande elpriser och räntor gör att taxan inför 2025 behöver höjas med 12 procent i Motala och 10 procent i Vadstena.

Prognoser visar att räntorna kommer fortsatt att vara höga de kommande åren. Det i sin tur kommer alltså att påverka VA-avgifterna för både privatpersoner och företag.

– Detta är något som påverkar alla kommuner i Sverige och många har börjat ta ut högre avgifter av kunderna för att täcka sina ökade kostnader, säger Nils-Eric Dålse (SD).

– Både Motala och Vadstena ligger dock förhållandevis bra till när det gäller taxans storlek, jämfört med jämförbara kommuner, fortsätter han.

Olika höjningar i kommunerna

Så här mycket beräknas VA-avgiften höjas för en normalstor villa i respektive kommun vid årsskiftet:

  • Motala: 81 kronor per månad
  • Vadstena: 116 kronor per månad

Orsaken till att höjningen blir större i Vadstena är för att varje kommun ska bära sina egna kostnader. I Vadstena ska kostnaden ska fördelas på färre invånare.

Hur mycket taxorna i slutänden kommer att höjas i Motala och Vadstena beslutas av vatten- och avfallsnämnden och kommunfullmäktige i höst. De höjda taxorna kommer att gälla från den 1 januari 2025.