Brandskydd

Elfel

I våra hem finns många typer av elapparater som kan ge upphov till brand på grund av att de överhettas eller används felaktigt. Om du känner misstänkta lukter eller hör ljud från elsystemet kan det vara bra att kontakta en elektriker. När ledningar och elapparater ska lagas är det alltid bäst om arbetet utförs av en fackman. I övrigt är det ganska rutinartade åtgärder som behövs för att förebygga elbränder. Stäng alltid av TV:n med strömbrytaren, låt inte torktumlare, tvätt- eller diskmaskin vara på när du går hemifrån eller när du sover.

Torka aldrig kläder på element eller bastuaggregat. Ta för vana att dra ut stickkontakten när du använt brödrost och strykjärn och installera gärna en jordfelsbrytare.

Levande ljus

Kvarglömda levande ljus orsakar många bostadsbränder. Ställ inte ljusen för nära gardiner eller på TV:n. Använd ljusstakar av “bra material” t.ex. keramik, glas eller plåt; aldrig träljusstakar. Ta för vana att aldrig lämna ett rum med levande ljus. Släck först! Barn har i alla tider varit nyfikna på eld. Det är därför viktigt att barn lär sig att handskas med eld på ett naturligt sätt. Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller öppen eld.

Rökning

Rökning är den vanligaste orsaken vid brand med dödlig utgång. Det är inte bara i sängen det är förenat med livsfara att röka. Det är lika farligt att somna från cigaretten i en fåtölj eller soffa. En annan viktig sak är att blöta innehållet i askkoppen innan den töms.

Köket kan vara en brandfara

Många bränder börjar på spisen. Torrkokning är en vanlig brandorsak. Fett eller oljor börjar brinna när temperaturen blir hög, liksom stearin. Lämna därför inte något kokande på spisen när du går ut från köket. En timer som bryter strömmen till spis och kaffebryggare kan vara bra att installera. Att dessutom försöka hålla köksfläkten så ren som möjligt är ett bra sätt att minska brandfaran i köket. Fett och sot brinner nämligen väldigt lätt.

Utrymning

På många arbetsplatser är brandövningar en självklarhet. Även i hemmet kan det vara bra att, tillsammans med barnen, någon gång öva hur en utrymning kan gå till. Tänk ut hur ni kan ta er ut från övervåningen om trappan är blockerad. Det kan också vara bra att ha bestämt var ni ska mötas utanför.

Brandfarliga varor

Bensin, T-sprit, fotogen och tändvätska är mycket brandfarliga vätskor. Förvara dessa vätskor i lämpliga kärl och på ställen som barn inte kommer åt. Tänd grillen med tändvätska. Använd aldrig bensin eller T-sprit. Släng aldrig en sprayflaska på öppen eld. Den kan explodera med kraft! Gasol är en mycket brandfarlig gas och därför är hanteringen mycket viktig. Stäng av ventilen på gasolflaskan när gasen inte används. Om du har gasol i båten eller husvagnen är det viktigt att kontrollera kopplingar, ventiler och slangar ofta så att de inte är skadade.