Akut hjälp

Här finns telefonnummer som du kan ringa om du upplever att du eller någon annan inte mår bra eller om det inträffat en olycka.

SOS Alarm

Telefon: 112
Hit ringer du om du är i en akut nödsituation och behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller så kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis.

1177 Vårdguiden

Telefon: 1177
1177 Vårdguiden svarar på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisar dig till rätt vårdmottagning när så behövs. 1177 Vårdguiden är öppen dygnet runt.

Socialtjänsten

Telefon: 010-234 71 50
Måndag-torsdag kl 08.30-16.00 och fredagar kl 08.00-15.00, kan du ringa individ- och familjeomsorgen för råd och stöd.

Utanför kontorstid har socialjouren ansvar för akuta nödsituationer i sociala ärenden som inte kan vänta till nästa vardag. Främst tas akuta ärenden om hand avseende barn och unga som far illa, våld i nära relation samt akut missbruk. Sociala jouren kan nås på telefon 013-20 75 26 eller i brådskande fall via SOS alarm på telefon 112.

Psykiatrisk akutmottagning

Telefon:010-105 98 56
Behöver du eller någon i din närhet snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till Regionen. De har öppet dygnet runt.

Barnens hjälptelefon, BRIS

Telefon: 116 111
Till BRIS (Barnens rätt i samhället) kan man ringa om man vill prata med en vuxen. Telefonsamtalen syns inte på telefonräkningen.

BRIS vuxentelefon om barn

Telefon: 077-150 50 50
BRIS tar emot samtal från vuxna som behöver någon att prata med kring frågor och oro som rör barn. Du kan ringa till BRIS vuxentelefon oavsett om det rör dina egna eller andras barn.

Jourhavande kompis

Röda Korsets ungdomsförbund har en chattjour där du som ungdom kan chatta anonymt med en jourhavande kompis. Chatten bemannas av frivilliga mellan 18 och 30 år. I jouren kan du chatta om sorg, sex, ensamhet, oro, missbruk, din familj, betyg, ätstörningar – eller kanske behövs bara en tröstande röst. Alla som svarar är unga, och du kan vara helt anonym.

UMO – Ungdomsmottagningen på nätet

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du få svar och stöd när du känner dig nere.

Kvinnofridslinjen

Telefon: 020-50 50 50
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för den som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Anhöriga och närstående kan också ringa. Man kan ringa dygnet runt och samtalet är gratis. Samtalet syns inte på telefonräkningen.

Motala kvinnojour

Telefon: 0141-512 00
Motala kvinnojour kan ge dig som kvinna stöd och hjälp om du blir utsatt för våld, behöver skyddat boende eller blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Brottsofferjouren

Telefon: 116 006
Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blivit vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Dit kan man ringa och vara anonym om man vill och få stöd och information.

Stöd via RFSL

På RFSLs webbsida finns kontaktuppgifter till olika stödverksamheter runt om i landet. Deras målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer, precis som för alla andra i samhället.

Mind – Självmordslinjen

Telefon: 90101
Självmordslinjen är till för dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar.