Anhörigstöd
Det finns olika former av stöd till dig som är anhörig till någon. Det finns både anhörigstöd men också insatser att ansöka om för att ge stöd och avlastning för dig som anhörig.
Vadstena kommun erbjuder anhörigstöd till vuxna personer. Beroende på om du är anhörig till någon som har ett missbruk eller anhörig till någon med en funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa är det olika kontaktvägar in till kommunen. För att veta vart du vänder sig, se här nedan.
Du kan alltid vara anonym om du önskar.
Till dig som har en anhörig som har missbruks- eller drogproblem
Är du anhörig till någon som dricker för mycket eller som använder droger?
Om du är över 18 år och är anhörig till någon som dricker för mycket eller som använder droger kan du få stöd från individ- och familjeomsorgen.
Det är ditt behov som styr vilket stöd du får och det kan till exempel vara enskilda samtal med behandlare eller socialsekreterare. Om du har behov av andra kontakter kan vi hjälpa dig med samtalskontakt via psykosociala mottagningen på vårdcentralen eller via psykiatriska mottagningen på lasarettet i Motala.
För mer information och stöd kontakta Råd och stöd Beroendemottagningen.
Tel: 010-234 70 97
E-post: beroendemottagningen@vadstena.se
Du kan också kontakta en socialsekreterare inom individ- och familjeomsorgens vuxengrupp.
Till dig som har en anhörig som är äldre, har en funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa
Om du är över 18 år och anhörig till någon äldre, någon funktionsnedsatt eller någon som mår psykiskt dåligt kan du få stöd från kommunens anhörigstöd som finns stationerade på Wasagården. Kommunen erbjuder enskilda stödsamtal samt anhöriggrupper men kan även hjälpa till att lotsa vidare om annat stöd behövs.
För mer information kontakta våra anhörigstödjare Kicki Gustavsson
Tel: 070-232 85 74
Telefonen är öppen kl 08.00-16.00. Om ingen svarar går det bra att lämna ett meddelande så kontaktar en anhörigstödjare dig.
E-post: kicki.gustavsson@vadstena.se
Växelvård, dagverksamhet eller avlösarservice
I vissa situationer kan du som vårdar din närstående behöva stöd och avlastning. Stöd kan då beviljas som biståndsinsats i form av växelvård, dagverksamhet eller avlösarservice.
Växelvård innebär att den som vårdas bor regelbundet en eller ett par veckor i månaden på Wasagårdens vård- och omsorgsboende. Övriga veckor bor personen hemma.
Till dagverksamheten för personer med kognitiv svikt kan den som vårdas komma mellan en till fem vardagar i veckan. Avlösarservice innebär att du får avlastning i hemmet. Avlösarservice är kostnadsfritt upp till sex timmar i månaden.
För frågor eller ansökan om någon av de tre ovannämnda insatserna kontaktas individ- och familjeomsorgens reception på tel: 010-234 71 50 eller mail: socialnamnden@vadstena.se