Dödsfall och begravning
Svenska kyrkan har ansvar för begravningsverksamheten för alla medborgare i Sverige oavsett vilken religions- eller kyrkotillhörighet du har. Det gäller också om man inte har någon kyrko- eller religionstillhörighet.
Vill du ansöka om tillstånd att strö ut aska efter en avliden person gör du det hos Länsstyrelsen.
Borgerlig begravning
En borgerlig begravning är en högtidsakt utan religiös anknytning. Det borgerliga begravningsalternativet gör det möjligt att på ett personligt sätt utforma begravningen med hänsyn till tro och livsåskådning.
Begravningsbyråerna kan hjälpa till med att utforma den borgerliga begravningsakten.
Begravningsombud
För de som inte tillhör Svenska kyrkan finnas begravningsombud som ska se till att dessa personer får sina intressen tillgodosedda. Det är länsstyrelsen som utser begravningsombud.
Länsstyrelsen har utsett Bror-Tommy Sturk till begravningsombud för Vadstena kommun under perioden 2023-2026. Hans kontaktuppgifter är: bete.sturk@gmail.com och tel: 070- 68 89 156.
Bouppteckning
När någon avlidit ska det göras en bouppteckning senast tre månader efter dödsfallet. Det innebär att man går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevandes tillgångar och skulder. Begravningsbyråer eller juridisk byrå kan hjälpa till att göra en bouppteckning. Du kan göra en egen bouppteckning, läs mer om detta på Skatteverkets webbplats.
Dödsboanmälan
Dödsboanmälan kan göras i stället för bouppteckning om det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i boet efter den avlidne och tillgångarna inte räcker till annat än begravningskostnader samt andra utgifter med anledning av dödsfallet. Dödsboanmälan görs senast två månader efter dödsfallet.
För att få hjälp med att upprätta en dödsboanmälan ta kontakt med kommunens individ- och familjeomsorg på tel: 010-234 71 50
Om en dödsboanmälan blir aktuell kommer du få mer information om vad du förväntas skicka in av kommunens dödsbohandläggare. Detta är dock viktigt att tänka på direkt:
- Stoppa genast alla överföringar och betalningar som ligger på autogiro.
- Inga räkningar ska betalas. Dödsboets pengar ska inte användas till att betala räkningar eller användas på annat sätt innan dödsboanmälan är klar.
- Begravningskostnaderna prioriteras före alla andra räkningar i dödsboet. Om det finns tillgångar i dödsboet ska de i första hand användas till att betala begravningen. Den som har skrivit under beställningen av begravningen är även betalningsansvarig för den.
Om det inte finns några anhöriga/dödsbodelägare?
Vid dödsfall har kommunen, enligt begravningslagen och ärvdabalken, ansvar när det inte finns några anhöriga till den avlidne, att beställa begravning, förvalta dödsboet, besluta om dödsboanmälan och lämna ekonomiskt bistånd till begravningskostnad.
Ekonomiskt bistånd till begravningskostnader
Tillgångarna som finns i dödsboet ska i första hand användas till att betala begravningskostnaderna. Finns det inte tillräckligt med pengar till detta kan ekonomiskt bistånd sökas. Observera att en ansökan om ekonomiskt bistånd alltid prövas, att det maximalt kan uppgå till ett halvt prisbasbelopp och att makar har försörjningsskyldighet gentemot varandra. Ansökan görs till kommunens individ- och familjeomsorg på tel: 010-234 71 50